Salaojapuhelin: 0400 918 464 - asiakaspalvelu@contia.fi

Tukkeutumaton salaojaputki valmistetaan yhteistyössä

Oletko koskaan ajatellut, että sinulla on mahdollisuus valita kotiisi sellainen salaojajärjestelmä, joka kestää tukkeutumatta koko rakennuksen elinkaaren ajan? Sellaiset salaojaputket, jotka eivät tukkeudu.

Salaojaputkistolla on kaksi tehtävää: se kuljettaa veden pois perustusten lähettyviltä ja estää veden nousun anturaan. Tukossa olevat putket eivät pysty hoitamaan näitä tehtäviä ja siksi putket pitää vaihtaa 30–50 vuoden välein, mikäli niitä on säännöllisesti huollettu.

Suurin osa suomalaisten talojen salaojaputkistoista on rakennettu suodattamiseen perustuvilla salaojaputkilla ja ne ovat nyt usein tukossa. 50–luvulle asti salaojat rakennettiin tiiliputkista, joiden huokosten läpi veden oli tarkoitus valua. Kaikki tiiliputket jotka me olemme kaivaneet esiin, ovat olleet tukossa.

Vanhoja tiiliputkia rintamamiestalosta kaivettuna.

60–luvulla käytettiin jonkun verran 75 mm halkaisijaltaan olevaa peltosalaojaputkea, eli ns. ”kieppiputkea”. Kaikki esiin kaivamamme kieppiputket ovat olleet tukossa ja painuneena. Sitten ylestyi 110mm keltainen kurttusalaojaputki, jossa oli aluksi vain neulanpään kokoisia reikiä. Vuosien saatossa reikien koko ja määrä on kasvanut, mutta periaate on edelleen sama: suodattaminen, väliaikainen. Lisäksi reikäputki on kastelujärjestelmä. Kun vettä alkaa esimerkiksi rinteen puolelta valumaan salaojiin, se kastelee perustuksen vierustat rei’istä tihkuvalla vedellä.

Vanha kurttuputki 70-luvun piilosokkelitalossa.

 

Haaste: miten tehdä tukkeutumaton salaojaputki?

 

Suodatinperiaatteen ongelma tunnettiin jo 70–luvun Ruotsissa. Siellä keksijä Gert Söderström löysi ratkaisun ongelmaan: koko suodainperiaatteesta tulisi luopua ja siirtyä erottelemaan tukkeutumista aiheuttavat maapartikkelit painovoiman avulla. Idea oli niin mullistava, että se voitti Geneven keksijämessuilla vuonna 1980 kultamitalin parhaasta innovaatiosta.

TehoDrainille kultamitali parhaasta innovaatiosta.

TehoDrainin myynti ja valmistus aloitettiin 1980-luvulla Ruotsissa, missä suomenruotsalainen Peter Hästbacka kehitti tuotantolaitoksen. Putki levisi laajaan käyttöön ja sitä käytettiin muun muassa lentotukikohdissa, rautatiehankkeissa, tunneleissa sekä tavallisissa omakotitaloissa. Ruotsissa ymmärrettiin jo tuolloin, että vaikka putki on valmistussyistä hieman arvokkaampi, siihen kannattaa sijoittaa elinkaarikustannusten takia. TehoDrainilla asennettuja salaojajärjestelmiä ei tarvitse huoltaa eikä saneerata. Toki ne voidaan aina tarkastaa ja on tarkastetukin: ne eivät tukkeudu.

TehoDrain salaojaputket perustuvat painovoimaerotteluun.

Painovoimaerottelu tarkoittaa sitä, että tukkeutumista aiheuttavat maapartikkelit erotellaan vedestä painovoiman avulla. Kun vesitaso hiljalleen nousee maan sisässä ja TehoDrainin nousukanavassa, jää maa-aines painovoiman vaikutuksesta nousematta putkeen. Ainutlaatuisen muodon ansiosta TehoDrain on tukkeutumaton, sen muoto on suunniteltu myötäilemään ja hyödyntämään luonnonvoimia, ei toimia niitä vastaan.

Vesitason saavuttaessa nousukanavan yläreunassa olevat suuret jyrsityt vedenotto-aukot, alkaa vesi tehokkaasti virtaamaan teräväksi muotoiltuun virtauskanavaan ja sieltä purkupaikkaan. Vedenottoaukkojen pinta-ala suhteessa perinteisen salaojaputken suodatinreikien yhteenlaskettuun pinta-alaan on 100 kertaa isompi. Tämä tarkoittaa sitä, että TehoDrain putket kykenevät kuljettamaan 100 kertaa tehokkaammin veden pois perustusten lähettyviltä, kun pohjaveden taso talon alla nousee.

TehoDrainin toimintaperiaate.

TehoDrain salaojaputkiin eivät myöskään pääse kasvillisuuden juuret, mikä on myös yksi suodatinputkien tukkeutumista aiheuttava tekijä. TehoDrain pitää vedenpinnan hallitulla tasolla.

 

Miksi TehoDrain ei ole Suomessa käytössä kaikkialla?

 

Putken valmistus siirrettiin 1990–luvulla Suomen Mustasaareen, Hästbackojen muuttaessa kotikonnuilleen. Putki oli ollut suuri menestys Ruotsissa ja Peter ajatteli sen menevän Suomessa kaupaksi kuin häkä. Mutta ei, hän oli aliarvioinut suomalaisen rakennusteollisuuden muutoksen hitauden. Päätöksen hankittavista salaojaputkista tekevät rakennusliikkeiden ostajat, joille jokainen lisäkulu tuo raippaa. Rakennusliikkeet eivät kysy rakennuksen loppukäyttäjältä, kummalla putkella salaojat tehdään. Ne tehdään halvimmalla mahdollisella, vaikka pitkässä juoksussa se tulee tietysti kalliiksi. Rakennusliike ei ole 30–50 vuoden päästä tekemässä salaojaremonttia.

TehoDrain on viime vuosina alkanut yleistyä Suomessa salaojaremonttien ja suurten rakennushankkeiden kautta. Esimerkiksi Vaasan ja Seinäjoen uudet sairaalat salaojitetaan TehoDrainilla Lisäksi esimerkiksi Finavia käyttää TehoDrainia, sillä lentokentillä salaojitukselta vaaditaan suurta toimitusvarmuutta.

Ruotsissa, Ranskassa ja Belgiassa TehoDrainilla on pitkät referenssilistat vuosikymmenten ajalta.

Meille salaojaremonttiurakoitsijana TehoDrain on päivänselvä valinta. Putkiston osuus koko urakasta on alle 1% koko urakkasummasta, joten on hölmöä yrittää säästää siinä.

 

TehoDrainia kehitetään yhteistyössä kohti parempaa rakentamista

 

TehoDrain-sertifioituna toimijana olemme sitoutuneet asentamaan ja dokumentoimaan järjestelmät TehoDrainin laatujärjestelmän mukaisesti. TehoDrainilla saneerattuun kiinteistöön ei tarvitse tehdä salaojaremonttia enää koskaan. Se on myyntivaltti asuntokaupoilla. Teemme säännöllistä yhteistyötä TehoDrainin kanssa, sillä uskomme tiiviin yhteistyön tuovan parhaat ratkaisut markkinoille.

Aito yhteistyö auttaa onnistumaan haastavassa tehtävässä.

Suomessa yli 600 000 asunnossa on puutteelliset salaojitukset. Maakosteuden nousu rakenteisiin on merkittävä kosteusvaurioiden ja sisäilmaongelmien aiheuttaja. Jotta TehoDrain salaojaputket saadaan kaikkiin kiinteistöihin, täytyy sekä remontoijien, että uudisrakentajien tiedostaa nämä kaksi vaihtoehtoa:

  1. Suodatinperiaatteeseen perustuva väliaikainen ratkaisu.
  2. Painovoimaerotteluun perustuva pysyvä TehoDrain ratkaisu.

Valinta on nyt oikeasti sinun.

Mitä sinun kannattaa nyt tehdä?

 

Jos olet jollakin aikavälillä harkitsemassa asuntosi kauppaamista, salaojien kunto kannattaa varmistaa ammattilaisella nyt. Sillä varmistat, että saat kiinteistöstä oikean hinnan, etkä joudu alentamaan hintaa salaojaremontin ja mahdollisten muiden korjausten takia. Jos ongelmia on jo alkanut ilmetä, asialla voi olla kiire. Tilaa maksuton salaojatarkastus tästä.

 

Mitä voit tehdä itse?

 

Vedenhallintaan perehtyneenä voit tarkastaa kiinteistösi vedenhallinan tilan itsekin. Tarkasta maakallistukset, että ne viettävät perustuksista poispäin. Tarkasta perustusten kunto ulkoa päin ja mahdollisuuksien mukaan sisältä. Kaiva perustuksia auki ja selvitä, millä tavalla perusmuurilevyt (esimerkiksi patolevyt) ovat asennettu. Selvitä onko perusmuuriratkaisu sopiva talosi käyttötarkoitukseen. Tarkasta perustuksia vasten olevat maa-ainekset ja varmista niiden oikeellisuus. Selvitä miten kattovedet johdetaan ja minne. Etsi tarkastuskaivot, jos niitä on, ja pyri mahdollisuuksien mukaan kuvaamaan salaojat. Varmista ettei niissä ole vettä, painumia tai etteivät ne ole tukossa. Tarkasta salaojavesien ja kattovesien purkupaikka. Jos vedet puretaan perusvesikaivoon, tarkasta purkuputkien korkotasot. Varmista, että salaojat on padotettu padotusventtiilillä ja varmista padotusventtiilin toimivuus. Nämä seikat on ainakin syytä tarkastaa. Halutessasi voit pyytää apua tarkastukseen soittamalla salaojapuhelimeen: 044 9773122.

Jos havaitset puutteita edellämainituissa, voit pyytää maksuttoman kunnostusarvion tästä.

Kirjoittaja:

Kirjoitettu: 13.03.2019

Tilaa maksuton salaojatarkastus
Top